Oliver Wings - Tyskland

Oliver Wings - Tyskland

Jeg er en vertebratpalæontolog som arbejder hovedsageligt med hvirveldyr fra Juratiden I Kine og Europa. Et af mine favorit forskningtemaer er gastrolitter, både blandt fossiler og levende hvirveldyr. Men jeg arbejder også med hvirveldyr fossilering, dinosaurspor og knogle diagenese.

Dinosaurer var en af de mest succesfulde grupper blandt de landlevende hvirveldyr. De dominerede vores planet I omkring 160 millioner år og vores forståelse af deres succes er kun på begynderstadiet. Dinosaurfossiler er stadigvæk anledning til mange ubesvarede spørgsmål. Jo mere jeg lærer om dem, jo mere fascineret er jeg.

På ekspeditionen til Grønland håber jeg at finde i det mindste nogle fossiler knogler og fodspor. Mine kollerger på Museum für Naturkunde I Berlin vil gerne have vi finder nye amfibier og synapsider, men personligt ville jeg foretrække en ny dinosaur - måske en theropod?

Jeg ser frem til at arbejde sammen med sådan et professionelt team og jeg føler at udvekslingen af vores erfaringer vil komme os alle til gavn ved fremtidigt feltarbejde.

Palæontologisk feltarbejde er teamwork. Et eksempel: Jeg har arbejdet med mit team i Kina i 7 år nu. Et af vores bedste fund er en gigantisk sauropod dinosaur med en total længde på 30 meter. For nylig, i april 2012, opdagede vi det meste af dens rygrad fra halsen til halen. Men knogler ikke nemme at spotte på overfladen, fordi de er udsat for det tørre ørkenmiljø. Selv de største knogler bliver fuldstændig ødelagt på overfladen og den eneste måde at identificere dem er en lille farveforandring i det 10 cm støvlag der dækker jorden.

Det krævede tre personer at opdage giganten: den første fandt nogle knoglefragmenter i omegnen, hvilket fik os til at vende tilbage til området næste dag. En anden fandt så nogle mærkelige sedimentstrukturer med en højde på cirka 40 cm. Et tredje medlem af gruppen kunne identificere disse som kraftigt eroderede rester af et meget stort hvirveldyr. Kun fordi vi tre arbejdede sammen fandt vi dinosauren!

Min kone og jeg har to små børn og vi vil selvfølgelig savne hinanden meget alle sammen. Men et af mine specialer er feltarbejde, og jeg har gravet over det meste af verden i de seneste 20 år.  At jeg tager afsted til øde områder er derfor ikke noget nyt for min familie, selvom jeg aldrig har gravet i så koldt et klima.

 

Oliver på udgravning
Nogle gange skal der noget tungere værktøj til..
Oliver måler op
Oliver fotograferer sine fund