Jan Adolfssen - Danmark

Jan Adolfssen - Danmark

Jeg er Ph.D-studerende på Geologisk Museum i København. Mit projekt omhandler hvordan K/T-grænsen påvirkede hajerne i det danske område. Derudover arbejder jeg med at bestemme, hvordan klimaet udviklede sig over denne berømte grænse.

Sidstnævnte er baseret på iltisotoper i hajtænder, hvorved man kan opnå meget præcis viden om temperaturen af det havvand, som hajerne levede i. Dette er især interessant, da det formodes, at enten et meteor nedslag eller et større vulkan kompleks var skyld i dinosaurernes uddøen.

Teorierne bag begge årsager forudsætter stærke klimaændringer, så dem leder jeg efter.

Udover hajerne har jeg en stor interesse i dinosaurer og tidlige pattedyr (synapsider). Specielt de sidstnævnte håber jeg at vi kan finde nogle af, da det kan hjælpe med at få belyst flere sider af pattedyrenes tidlige udvikling, så det ser jeg meget frem til.

Jeg har været med i felten på Grønland før og har derudover ledt efter de allersidste dinosaurer i Hell Creek Formationen i North Dakota, USA. Nu kan jeg så være med til at lede efter de tidlige dinosaurer i Grønland, dette synes jeg er lidt sjovt og det glæder jeg meget til.

Min kæreste er selv geolog, så forståelsen for rejser er fuldt tilstede. Det er en del af arbejdet og er med til at gøre geologarbejdet afvekslende og spændende. Personligt værdsætter jeg også at se stedet, hvor fossilerne kommer fra, frem for bare at beskrive dem på kontoret. Det giver rigtig megen ekstra information at være der, hvor fossilerne er fundet, og det kan man ikke altid læse sig til.

Jan har været i Grønland før, her i Nussuaq